DVM-U har vært et pilotprosjekt på en nettbasert skole for ungdomsskoleelever som sliter med motivasjon og mestringsfølelse i matematikkfaget. Dette er elever som står i fare for å få karakter lavere enn 3. DVM-U tar i bruk visuelle hjelpemidler som filmer, animasjoner og simulering for å vise matematiske prinsipper på en enkel måte. De ulike delene i DVM-U benytter elementer fra spillverden som gir ulike utmerkelser for å øke motivasjonen hos eleven. På den måten øker elevenes motivasjon og følelse av mestring i matematikkfaget.
DVM-U er et supplement til ordinær undervisning som legger vekt på forståelse og praktisk bruk av matematikk i hverdagen.
Faglig innhold i DVM-U
DVM-U er delt inn i åtte temaer. Disse er valgt ut i samråd med Matematikksenteret. Hvert av disse temaene består av læringspakker og sanntidsøkter. I tillegg kommer oppdrag som har spesielt fokus på yrkes- og dagligliv, og sanntidsundervisning.

Oppdrag
Oppdragene er ikke direkte knyttet til temaene som læringspakkene bygger på, men har fokus på å være knyttet til realistiske situasjoner.
I oppdragene skal elevene innhente opplysninger, gjøre beregninger og sammenlikne resultater i situasjoner fra dagligliv eller yrkesliv. De fleste oppdragene består av tre deloppdrag. Hver del av oppdragene sendes inn til nettlærer som gir individuell tilbakemelding og veiledning i løpet av et par dager. Elevene kan ikke gå videre til neste del av oppdraget før han eller hun har fått veiledning og vurdering av nettlærer.
Læringspakker
Læringspakkene er statiske, digitale læringsressurser som elevene kan arbeide med på skolen eller hjemme. Arbeidsmengden i en læringspakke er beregnet til ca. 25 minutter. Læringspakkene inneholder ressurser fra flere forlag og innholdsleverandører. Det er utarbeidet læringspakker i åtte ulike temaer (heltall, desimaltall, prosent, brøk, algebra, likninger, funksjoner og geometri).
Læringspakkene består av seks deler:
- Motiverende video.
- Oppgaver for å aktivere eksisterende kunnskap.
- Utforskende oppgaver. (Her kan elevene møte simuleringer, spill og lignende.)
- Video for gjennomgang og forklaring.
- Øvingsoppgaver som kontrolleres mot fasit.
- Eksterne lenker for videre øving.
Sanntidsundervisning
I pilotperioden har det vært gjennomført sanntidsundervisning (sanntidsøkt). En sanntidsøkt er møter på nett mellom elever og en nettlærer. Til hvert av temaene har det vært mulig å bestille sanntidsøkter. I ei sanntidsøkt har elevene deltatt i et virtuelt klasserom hvor de har møtt. De har også møtt elever fra andre skoler i det virtuelle klasserommet.
Undervisninga i sanntidsøkta har tatt utgangspunkt i at elevene har arbeidet med læringspakker eller oppdrag på forhånd. Elevenes forberedelser til sanntidsøktene har variert. En del ganger har elevene arbeidet med noen av læringspakkene i det aktuelle temaet, eller gått gjennom noe på egen skole før undervisningsøkta. Andre ganger har sanntidsøkta vært et godt verktøy for å introdusere nye tema for elevene før de skal ha om det i hel klasse. På den måten kan sanntidsøktene være med på å friske opp forkunnskaper og sette eleven inn i temaet som klassen skal i gang med. Etter sanntidsøktene har eleven arbeidet videre med læringspakker eller oppdrag før han eller hun har deltatt i ny undervisningsøkt.
Det er den matematiske samtalen som har stått i fokus i ei sanntidsøkt. Elevene har fått ei aktiv tilnærming til fagstoff i en læringssituasjon der de har fått mulighet til å samtale og forklare matematikk for hverandre. Når elevene resonnerer må de forklare hvorfor noe gir mening, og hvordan ulike deler av matematikken henger sammen. Matematiske samtaler er ikke bare et middel for måloppnåelse og læring i faget matematikk. Det er også et læringsmål i seg selv å kunne kommunisere i og med matematikk, slik at elevene utvikler kompetanse i å kunne argumentere og resonnere.
Hvordan har skoler benyttet seg av DVM-U?
Tanken bak DVM-U-tilbudet har vært å tilby elevene i målgruppen tilpasset undervisning. I piloten har vi etterstrebet å tilby elevene et helhetlig perspektiv på matematikk, hvor undervisningen har dekket forståelse, anvendelse, regning, resonnement og engasjement. I denne sammenheng har det vært lagt særlig vekt på forståelse og anvendelse, og mindre vekt på regning. Bakgrunnen for denne vektleggingen har vært en hypotese om at elevene allerede er «utsatt for» mye regning som de ikke oppfatter som særlig motiverende. På bakgrunn av dette har vi utviklet et rammeverk for å tilby målgruppen variert og nivåtilpassede tilnærminger til fagstoffet.
DVM-U har vært brukt til tilpasset undervisning på skolen. Elevene har brukt tilbudet som en alternativ oppgavebok, eller jobbet med faget i virtuelle klasserom sammen med nettlærere. DVM-U har også vært brukt til omvendt undervisning hvor elevene har forberedet seg til neste matematikktime ved å løse oppdrag eller gå gjennom læringspakker hjemme.
Med DVM-U har elevene fått lære i sitt eget tempo. De har når som helst kunnet stoppe opp eller gå tilbake i arbeidet sitt om det har vært noe de lurte på.
Lærerne har hatt mulighet til å hente ut rapporter fra systemet, og på den måten kunnet danne seg et bilde av elevenes aktivitet og faglige framgang.